Pølsevogn og dens historie

En pølsevogn er en vogn, hvorfra der serveres varme pølser og brød. I Danmark kunne pølsevognen i 2021 fejre sin 100-års fødselsdag. Men selvom vi forbinder en pølsevogn med noget klassisk dansk, så eksisterede de allerede i Sverige, Norge og Tyskland allerede før første verdenskrig. Pølsevognen blev en mulighed på grund af petroleumsbrænderen, som sikrede flytbar opvarmning af kar og beholdere.

I Danmark rullede de første pølsevogne som sagt på gaden i 1921, efter en længere kamp. Idéen til en pølsevogn i Danmark havde længe været der, men ansøgningen blev afvist af den daværende politidirektør i København, Eugen Petersen. Nærmere bestemt i 1910. Charles Svendsen Stevns, som havde foretaget ansøgningen, var dog en stædig mand. Han ansøgte igen, og sagen blev diskuteret politisk. Nogle argumenterede for, at pølsevognen kunne bryde med de høje restaurantpriser, der var på daværende tidspunkt. Andre mente dog, at pølsevognene ville give for meget konkurrence til de folkekøkkener i Københavns kommune, der netop var oprettet.

Pølsevognens fremvækst

Det lykkedes i sidste ende at finde et kompromis, som alle var tilfredse med. Pølsevognene fik faste holdepladser, der skulle have samme åbningstider som andre beværtninger. Charles Svendsen Stevns kunne glædeligt i starten af 1921 rulle sine seks pølsevogne ud på gaden. I 1930 var der i omegnen af 30 pølsevogne i København, men det var særligt mellem 1950 og 1970, at den danske pølsevogn havde sin storhedstid. Her blev stadepladserne nemlig givet til de selvstændige pølsemænd, hvor de før havde været ejet af to grosserer. Pølsemændene var trætte af at stå og fryse i den danske kulde. Derfor konstruerede de vognen, så de kunne stå i ly af dårligt vejr.

Som sagt havde pølsevognen sin storhedstid i 1970’erne, hvor der var omkring 700 af dem rundt om i Danmark. I dag er dette antal anslået til at være lidt over 100. Selvom antallet er faldet, er det ikke et stykke kulturhistorie, som er gået helt tabt.

Indlæg oprettet 12

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen